Er du forberedt på tiden du går inn i nå?

 av Mona Steenberg Gran

Hei kjære du 

Det er søndagsmorgen og jeg sitter og reflekterer litt over livet. Jeg gjør det noen ganger, og akkurat denne helgen kom den første snøen. Det blir så mye lysere og renere ute, jeg blir på en måte litt gladere. Julestemningen sniker seg inn. Jeg liker julen i dag, men det er ikke så mange år siden jeg nesten uten unntak ble syk julaften og i romjulen. Syk etter å ha stresset for mye, men i de siste årene har jeg vært frisk og hatt energi, fordi jeg har gjort noen andre valg. Hva med deg, gleder du deg til desember? Har du glede og energi i jula? 

Vi er godt ut i november og julemåneden nærmer seg, kanskje den travleste tiden for oss kvinner. Er du forberedt? Er du også klar over at tankene dine kan lage mye ekstra stress i kroppen din?

Legg merke til, hva tenker du på egentlig? 

Er det....julepresanger, julestrømpe, julekalender, adventstid, julebord, juleavslutninger, kjole... du har ikke noe å ha på deg, pent tøy til barn og mann, julekort, servietter, lys, linduk, blomster, krans på grava, juletre, mat, baking, rengjøring, selskaper, venner, familie, nyttårsaften i år..hvor og med hvem...

...og så kommer alle de vanlige hverdagslige aktivitetene oppå her. Puh ja, det kan føles overveldende. 

Eller tar du ting som det kommer, rolig og avbalansert? Det er enda lenge til jul, hvorfor bry seg nå?

Er det forskjell på menn og kvinner, og hvordan vi tenker?

Ja, det er det. Mange kvinner har en egen evne til å bekymre seg ekstra mye, de kan faktisk begynne å tenke på julekalender allerede i august!  Det tror jeg ikke en mann ville ha gjort. Noen kvinner tror også at hjemmet et kvinners ansvar og de slipper ikke menn til. Hvordan er du her?

Er det slik at menn chiller og kvinner diller i julemåneden? 
Dette var en overskrift i et magasin i fjor. Jeg tror nok ikke at det er så svart hvitt, men det kan hende vi kan lære litt av menn. Og de kan sikkert lære litt av oss kvinner. Vi skal ikke bli like, det er ikke noe poeng, det er bra vi er forskjellige, men hvordan kan vi utnytte denne forskjellen og hva kan vi lære av hverandre?

Hvordan kan vi kvinner lære oss å være mer i nuet, ta en ting av gangen og ikke minst delegere? Vi må jo ikke gjøre alt selv for å være gode nok. 

Vi ønsker at det skal være glede og tilstedeværelse på alle plan og at alle rundt oss har det bra, men blir det slik?

November og desember er nok ikke bare glede og tilstedeværelse, det kan være utrolig slitsomt, vi kan føle på ensomhet, at vi ikke er bra nok, gode nok eller at vi ikke er tilstede. Alt er også så synlig, det ser ut som alle andre har de flotteste julehusene og de herligste venner- og familie treffene. Det er lett å begynne å sammenligne med det som vises i sosiale medier, men ikke glem at dette er fasade, ingen har det slik hele tiden. Det virker som alt av følelser blir sterkere i denne tiden. Ensomheten blir sterkere, vi sammenligner mer og når julekvelden kommer sitter mange kvinner helt utslitt og tom for energi. Det behøver ikke være slik, men hvordan få det til? 

Husk at for å kunne være tilstede i andres liv, må du først være til stede i ditt eget. 

Vi i Ledervekst jobber mest med kvinner, og det er ikke sjelden vi opplever kvinner som lever kun for å ta vare på alle andre enn seg selv. De har satt interesser, egne drømmer og egen helse til side for å ha 100 % tilstedeværelse for barn, ektefelle, venner. familie og jobben. Det er i utgangspunktet en fin tanke, men det er bare det at hvis du ikke tar vare på deg selv først, går det bare en liten periode før du ikke håndterer dette på den måten du skulle ønske. Det å bli bevisst på dette og hvilke valg du tar hver eneste dag, kan gjøre en vesentlig forskjell på om du har evnen til å være den omsorgspersonen du ønsker over lang tid. 

Vi kan snakke om alle andre, men vi må også poengtere at vi i Ledervekst også har vært der. Vi ble alvorlig syke og ute av stand til å tilføre noe som helst, det var plutselig vi som trang omsorg. Dette er en av grunnene til at vi  ønsker å påvirke slik at flere kvinner tar vare på seg selv først, tar gode valg - fordi vi vet at i lengden er dette det beste du kan gjøre for deg selv og de rundt deg. 

Hvordan har du det egentlig? Og hvordan ønsker du å ha det?

Her kommer 4 tips til en bedre november og desember:

1. Ta småpauser i hverdagen. Hyppige pauser vitner ikke om latskap, men om at du er smart som tar både egen helse og evne til konsentrasjon på alvor. Bare det å løfte blikket og se ut, er bra. Reiser du deg opp og rører på deg en stund, er det enda bedre. Da øker blodsirkulasjonen og blodgjennomstrømmingen til hjernen. En tur ut er helt topp. I den mørke årstiden er det dessuten et poeng å komme seg litt ut mens det er dagslys. (kilde: lederne.no) 

2. Skriv opp alle gjøremål på lister og i kalenderen. Få alt ned på en liste med dato og hvem som har ansvaret, det er ingen som sier at du må gjøre alt. Lagre listen slik at du har den år etter år, det er stort sett de samme gjøremålene vært år. 

3. Pust. Pust godt ned i magen hver time. Tell til 4 inni deg når du puster inn, hold pusten tell til 4 og pust ut av munnen og tell til 6 (eller 3-3-4 finn ditt tall). Sett gjerne på en alarm for å få en påminnelse, slik at du virkelig gjør det. Pusten din er ditt viktigste verktøy for tilstedeværelse, god helse den er også gratis og tilgjengelig hele tiden. Du har ingen unnskyldning her. 

4. Lær deg å si NEI. Må alt skje i desember? Kan du ta venninne kvelden eller den ekstra turen til ... akkurat nå? Må du vaske ned hele huset? Må du handle alle gaver i desember? Like viktig som å kunne si nei, er også å delegere. Er du flink til å be om hjelp - unger, mann og foreldre kan sikkert også bidra ...

Ha en god tilstedeværende søndag der du er og en fin uke med noen dype pust og gode valg.

Klem fra Mona
og oss i Ledervekst

 

Close

50% Fullført

To steg

Ved å legge igjen din epost adresse bekrefter du at vi kan sende deg informasjon og vi vil beholde din tillit.

Skulle du på noe som helst tidspunkt oppleve at det vi deler over tid ikke er relevant for deg kan du når som helst melde deg av.