Hvordan få til mål med mening? Få inn nye gode vaner, ta vekk dårlige vaner

Mål med mening

- Hvordan få gode vaner og kvitte seg med dårlige?

Det er ingen tvil om at vi alle har mange ressurser, både de vi bruker og de som ligger ubrukt. Hvordan kan du finne flere av dine ressurser? Hva kan virkningen være for deg, dersom du begynte å jobbe med mål og vaner? Har vi bedre ressurser, er vi rett og slett bedre dersom vi jobber med noe som gir oss mening? Mål med mening kan være både små justeringer og store mål langt dere fremme. Og mening for deg er ikke det samme som mening for andre.

Du er unik. Du har dine egne talenter og din egen flytsone -det er slik det er😊

Så lenge jeg kan huske har jeg vært opptatt av utvikling og læring. Dette gjelder også for Nina. Motivasjonen, gleden og iveren etter å nå et mål er for oss utrolig spennende. Det som er mest gøy er nok veien til målet, alle valgene som må tas og vanene som endres underveis.  Gjøre litt feil, justere og så teste ut igjen. Da er tilfredstillelsen og mestringsfølelsen stor når jeg har nådd målet 😊

Gode måløyeblikk for meg har eksempelvis vært:

 • Når jeg gjentatte ganger vant månedens «beste» megler. 
 • Boklanseringen/utgivelsen av boken min
 • Da vi fikk endelig kjøpt drømmestedet og utviklet et inspirasjonssted i Sande.

- Store mål og resultater, men med mye hard jobbing som lå bak.

Hva er noen av dine gode mål øyeblikk?

Jeg har også hatt små mikro mål eksemelt det å makte og stå opp om morgenen, gå en tur rundt huset eller løfte en melkekartong. Dette var mål jeg hadde da jeg var som sykest i 2009, og kroppen min hadde minimalt med  krefter. De var store og utrolige viktige mål da! 

Etter det kom årene hvor jeg jobbet med å få inn nye gode vaner og bli kvitt dårlige vaner som gjorde at jeg tok feil valg. De nye vanene jeg valgte  var blant annet å meditere, prioritere god søvn, spise sunnere, gå ut i naturen minimum 30 minutter hver dag og tilegne meg ny kunnskap.  Jeg ville være en sunn og sterk kvinne som befant seg mest mulig i grønn sone. Slik kunne jeg ha det bra selv og samtidig bidra og påvirke positivt til andre.

Der og da var sannheten at jeg befant meg helt nederst i rød sone. Syk og stresset, med en sliten kropp og en hjerne som overhode ikke fungerte. Jeg verken husket, eller greide å konsentrere meg lenge av gangen.  Utgangspunktet mitt var en svak kvinne med dårlig helse, noe som jeg ofte sa til meg selv. Men nå var det slutt, jeg tok noen valg og begynte jobben med å endre både hvordan jeg tenkte om meg selv, og prosessen med å endre vaner.

Nye mål ble satt, og Jeg begynte å fortelle meg selv at jeg var denne sterke kvinnen med god helse.  Jeg lurte min hjerne til å tro på det, og jeg endret mitt selvbilde. Ikke sånn over natten, det tok tid, men i dag er dette vaner som jeg gjør på autopilot. Jeg er en sterk kvinne med god helse, helt sant 😅

Har du noe du trenger å tro på når det gjelder deg selv?

Akkurat nå får jeg inspirasjon fra boken Mikrovaner av James Clear og jeg vil dele litt av det han skriver her: » Den beste formen for motivasjon er når en vane blir en del av identiteten din. Ekte atferdsendringer er identitetsendringer»

Du kan begynne med en ny vane fordi du er motivert for det, men det vil bare bli permanent hvis den blir en del av deg/din identitet.

Når adferd og identitet er på linje med hverandre, prøver du ikke lenger å endre en adferd. En ting er å si at jeg vil bli slik, og jeg vil ha dette. Det er noe helt annet å si «det er sånn jeg er».

En annen ting er at jo mer du er stolt av noe, jo mer motivert er du til å holde på vaner som har med det å gjøre. Er du stolt av kroppen din, vil du sørge for å ta vare på den. Er du stolt av genseren du strikker, vil du sette av tid til strikking.

Å bli den beste versjonen av deg selv krever at du hele tiden justerer det du tror på, og at du oppgraderer og utvider identiteten din. Identiteten din oppstår av vanene dine.

Vanene dine gir deg resultater, men ikke bare det, de lærer deg noe mye viktigere nemlig det «å stole på deg selv».

Selv om det å jobbe med mål føles helt naturlig for meg, vet jeg at for mange virker dette med mål og drømmer veldig fremmed og «fluffy». Det er også stor forskjell på hvordan vi tilnærmer oss mål etter hvor vi befinner oss i Fyrtårnet (ps! er du ikke kjent med Fyrtårnet, se forklaring på nettsiden vår første side). 

Befinner vi oss i rød sone, kan mål virke «overloaded», vi føler ofte motstand og stress, Vi har på en måte nok med oss selv, og det er vanskelig å se hvordan vi kan komme oss ut av situasjonen.

Når vi befinner oss i gul sone, kan vi gjerne jobbe med mål. Det er bare det at disse målene er ofte forbundet med hva vi burde, må, skulle og skal. Det kan tappe oss for energi.

Mens hvis vi befinner oss i grønn sone og jobber med mål er det på en annen måte. Her jobber vi med letthet og flyt, vi har funnet et mål som gir oss mening.

Mange tror de mangler motivasjon, men det de egentlig mangler er KLARHET.

Hvem vil du være? Hva vil du ha i livet ditt? Noen ganger er det ikke å få til noe stort, det kan også være å ta vekk noe som stjeler din energi i hverdagen.  

Året 2020 var et helt spesielt år, hvor nesten ingen ting var normalt, og endringer kom i en kontinuerlig strøm. Kanskje ble våre mål, drømmer og ting vi skulle gjøre satt på vent. Kanskje har vi fått noen nye dårlige vaner inn i livet vårt, eller kanskje har vi fått noen gode vaner...

Uansett, vi er i starten av et helt nytt år, det er mange ubrukte dager som ligger foran oss.  Vi har mulighet til å påvirke og lage oss noen mål, og få inn gode vaner som gir oss mening og verdi.

Nina og jeg var på et online seminar (GIFEW) denne uken og her ble vi utfordret til å svare på følgende spørsmål, kanskje har du også lyst til å reflektere over disse før du setter deg ditt mål med mening:

 1. Hva startet du med å sette pris på i fjor, som du ikke satte pris på før?
 2. Hvilke vaner, troer, programmer, historier vil du gi slipp på dette året?
 3. Hvem vil du være i 2021?

Det er mange måter å jobbe med mål på, og jeg skal denne måneden dele et seminar med flere av de gode modellene og verktøyene som kan brukes for å få resultater Det blir for mye å ta alt i en blogg, men jeg kan avslutte med å gi deg disse 8 tipsene (hentet fra James Clear bok Mikrovaner) 

Hvordan danne en god vane:

 1. Gjør det synlig
 2. Gjør det fristende
 3. Gjør det lett
 4. Gjør det tilfredsstillende 

Hvordan bryte en dårlig vane:

 1. Gjør den usynlig
 2. Gjør den u attraktivt
 3. Gjør det vanskelig
 4. Gjør det utilfredsstillende

 Håper du ble inspirert til å finne ditt mål med mening 💚

Lykke til 😊

Skrevet av Mona Steenberg Gran

PS! Anbefaler også disse to bøkene som har inspirert meg:  

Endringskoden av Jon Ivar Johansen, Bli Best med Mental Trening av Erik Bertrand Larssen 

Close

50% Fullført

To steg

Ved å legge igjen din epost adresse bekrefter du at vi kan sende deg informasjon og vi vil beholde din tillit.

Skulle du på noe som helst tidspunkt oppleve at det vi deler over tid ikke er relevant for deg kan du når som helst melde deg av.