Livet på gården.

Sandviken Gård har opprinnelse fra slutten av 1700 tallet. Lær mer om det under.

Min historie på Sandviken Gård startet med et stort ønske, fortsatte med en kjærlighetshistorie og tilslutt en drøm som gikk i oppfyllelse.

Jeg var rundt 20 år da jeg leide en leilighet like ved Sandviken Gård. En av mine første jobber var i nærheten. Det var i denne sammenhengen jeg ble kjent med Sandvikstranda og så Sandviken gård for første gang.

Jeg ble betatt, og bestemte meg for at her ville jeg bo en eller annen gang. Jeg så for meg et inspirasjonssted med mange mennesker. Et godt sted å bo og samles.

Tilfeldighetene gjorde at jeg traff min mann noen år senere, da vi begge bodde i Drammen. Etter bare noen uker ba han meg ut på en sommerfest og denne festen var tilfeldigvis på Sandviken Gård. Jeg var rask med å fortelle at her skulle jeg bo en gang, kanskje blir det oss to – hvem vet? Vi ble et par den sommeren. Bodde i Drammen og flyttet deretter til Nedre Eiker (der jeg kommer fra).

Jeg var Eiendomsmegler og svært opptatt med jobb og etterhvert barn. For å holde kontakten med venner og familie inviterte jeg til turer ca. en gang i måneden for fellesskap og hygge. En søndag hadde jeg planlagt tur langs kyststien og vi spiste lunch på stranda. Jeg spør min gode venninne; «husker du den eiendommen jeg har pratet så mye om « «ja, det gjør jeg svarer hun» «Den er rett bak deg nå, svarer jeg» Hun kikker bak seg og sier «jeg skjønner».

Den kvelden sitter jeg og googler på Finn.no og kommer plutselig inn på hytter til salgs i Sande – og der ligger den. Det var veldig rart for på den tiden eide vi hytte i Sande og vi var kjempefornøyd. Vi hadde ingen grunn til å se på andre hytter. Det at Sandviken gård lå under hytter – var også en feil fra megleren. Det var jo bolighus med stor tomt!

Dagen etter legger vi inn bud – usett og med kort frist. En drøm går i oppfyllelse.

Nå startet jobben med å bygge og oppgradere både bygningsmasse og tomt. Vi har brukt hver ledige time til å oppgradere og gjøre eiendommen vakker. Vi er ennå ikke helt ferdige, men vi har kommet langt. 

I dag brukes eiendommen til inspirasjon for bedrifter og enkeltpersoner og det lille røde huset er også til leie for privatpersoner.

Velkommen du også :)

- Mona Steenberg Gran

PS! Historiske bilder lengre ned.

Historiske bilder

1800 tallet

Christian Andersen Dyrdal og Maren Sophie Hermansdatter fikk to barn. Hans Christian Christensen Sandviken født 1834 og Tilla Christensen 

1834-1884

Hans Christian Sandviken var bonde og jakteskipper.  Det var han som bygget Christiane på stranda og oppkalte båten etter sin kone Christiane Sandviken.  De fikk 6 barn, hvorav en av de Martin Sandviken. Hans C. reiste fra sitt hjem i Holmestrand og druknet i 1884, bare 50 år gammel.

1863

Flere tomter ble skilt ut fra Dyrdahl gård. Dyrdahl eiet skiftet navn til Sandvigen gnr. 145 bnr. 2

Sandviken gård var ikke stor. Den hadde 67 mål innmark hvor det ble avlet korn og poteter, og i fjøset sto 6-8 kuer, noen ungdyr og en del fjærkre. I skogen var det brukbart byggetømmer. Med en beliggenhet like ved sjøen hadde brukerne i flere generasjoner drevet vekselbruk med jordbruk og laksefiske med bunngarn og ruser.

1879 - Christiane av Sandviken


Gamle Hans Christian Sandviken (1834-1884), bestefar til Hans, hadde ført vekselbruket et stykke lenger. I 1879 bygget han like godt sin egen skute, på Sandvikstranda nedenfor gården. Hans Christian var nok ikke alene om å bygge den vakre jakta. Kanskje fikk han hjelp av de to svogrene, skipper Hans Larsen i Svelvik og fraktemann Andreas Christoffersen på Syvertsvollen. Det er også mulig at Hans Christian hadde skaffet seg erfaring i skipsbyggerfaget hos en båtbygger.

Da jakta ble satt på vannet, fikk den navn etter gårdbrukerens kone - Christiane Sandviken.

I de følgende årene gikk jakta Christiane i fart med alle typer stykkgods langs kysten helt opp til Vestlandet. Lasten kunne bestå av fisk og høy, ved og koks, bord og plank eller sement og murstein. Når stormene raste vinterstid lå jakta i opplag, men ellers seilte Hans Christian og Christiane fra havn til havn så lenge det var frakt å få. Mens Hans Christian holdt styr på jakta, satt hustruen Christiane hjemme og holdt styr på resten av familien. Hun var stort sett alene om å oppdra seks barn. Samtidig skulle hun drive et helt gårdsbruk.

Hans Christian Sandviken ble ikke lenge ved roret på Christiane. Han døde i 1884, bare 50 år gammel. Sønnen Martin hadde sikkert vært med faren som jaktegutt, og hadde trolig også vært med på å bygge skuta. Nå tok han over som skipper på egen skute. Mor Christiane sørget fortsatt for gårdsdriften, så sønnen fikk god anledning til å gi seg sjølivet i vold. Først i 1905 kunne Martin overta gården etter moren.

Martin Sandviken giftet seg med Maren Gustava fra nabogården Mørkassel, og sønnen Hans kom til verden i 1891. Han ble tredje generasjon jakteskipper fra Sandviken og overtok Christiane da faren "gikk i land"

Ombygget i 1919, solgt i 1925.

Gikk i sandfart fra Drammen til 1960

Eies av sjøspeiderne i Drammen fra 1965

Kilde: Christianes Venner

1862

Martin Sandviken giftet seg med Maren Gustava (1865-1954) fra nabogården Mørkassel. De fikk 3 barn, sønnen Hans (1891-1976) kom til verden i 1891. Barna er avbildet foran huset.

1905

Martin Sandviken overtar gården etter moren. Han var gårdbruker og Jaktaskipper. Han hadde vært med sin far og tok over som skipper på Christiane i 1884 da faren døde.

I 1891 kommer sønnen Hans Nicolai Sandviken til verden. (1891-1976)

1933

Hans Nicolai Sandviken ble tredje generasjon jakteskipper fra Sandviken og overtok skuta Christiane da faren gikk i land. Giftet seg med Ågot Heech (1898-1981)

De fikk to barn Åse Sandviken og Hans Christian Heech Sandviken.

Hans Christian Heesch Sandviken giftet seg senere med Sidsel Nordby (født 1925) og de fikk to barn sammen som aldri har bodd på eiendommen. 

1940

Gullbryllup på Sandviken Gård – Martin Sandviken og Maren Gustavsen.

1960

Eiendommen solgt til Berg som senere skilte ut Sandviken gård slik at den fikk gnr. 145 bnr. 170. Låven ble revet, det ble bygget leiligheter og på jordene ble det bygget hytter og hus. Ca. 3 mål tilhørte nå Sandviken Gård.

Berg solgte senere eiendommen videre til Inge Næsvik.

2006

Jakob og Mona Steenberg Gran kjøper Sandviken Gård av Inge Næsvik.

2008

23. august 2008 er det igjen bryllupsfeiring på gården. Jakob og Mona gifter seg, og har stor fest med familie og venner.

2007-2021

Det bygges og restaureres stadig (Jakob er utrolig dyktig) og stedet begynner å ta form til glede for mange, både bedrifter, venner og familie.

Historiske bilder Christiane

Fakta om Christiane av Drammen

  • Bygget 1879 på Sandviken gård, Berger
  • 55 fot lang
  • 19 fot bred
  • 41 br.reg.t
  • Ombygget 1919, forhøyet 16 tommer. 
  • Motor installert 1927.

Gikk i sandfart fra Drammen til 1960. Christiane ble overtatt av sjøspeiderne i Drammen i 1965, og brukes i dag som treningsfartøy for speiderne. Sjøfartsmuseet sier om Christiane at hun er den eneste tilbake av sandjaktene rundt Oslofjorden og er klart bevaringsverdig. Flere historiske bilder her.

Restaurering Christiane

Christiane i dag